- Bekend van
Natuursteenproblemen
“Het meeste en het beste beoordeelde bedrijf in de branche”
Natuursteenproblemen?? Er zijn mensen die denken dat natuurstenen als marmer, hardsteen, travertin en graniet moeiteloos een leven lang meegaan. Die mensen gaan echter voorbij aan het feit dat ook natuursteen onderhoud behoeft. Doe je dat niet, dan heeft natuursteen ook beslist niet het eeuwige leven. Laten we de problemen waarmee natuursteen te maken heeft eens op een rij zetten.
500+ klantbeoordelingen 9.5/10
1. Verlies van Glans
Verlies van glans ontstaat in negen van de tien gevallen door veelvuldig gebruik, slijtage dus. Zeker een natuursteen als marmer kent dit probleem. Met name de zolen van schoenen – met daaronder soms kleine steentjes en zand- ontnemen de glans van de vloer. Een te ondervangen probleem door alleen al inloopmatten bij alle ingangen neer te leggen.
Zand en steentjes krijgen dan minder kans om de vloer van haar glans te ontdoen. Ook het regelmatig ontstoffen van de vloer voorkomt vroegtijdige slijtage. Wilt U helemaal geen last meer hebben van het verlies van glans op plekken waar veel gelopen wordt? Bekijk dan onze unieke Spaanse manier van kristalliseren.
Carlo Boszhard
Bekijk onze reviews2. Etsen
Mors je vloeistoffen met zuren op je marmeren vloer, dan is de kans groot dat er doffe plekken ontstaan. Die plekken worden in vakjargon ook wel etsen genoemd. Behalve marmer is ook kalksteen daar bijzonder gevoelig voor, graniet daarentegen is beter bestand tegen de zuren. Om etsen te voorkomen, gebruik je in elk geval geen schoonmaakmiddelen waarin zuren verwerkt zijn voor het natuursteenonderhoud. Wat veel mensen niet weten is dat reinigers waaraan citroen toegevoegd is, deze zuren bevatten. Niet heel handig dus om juist deze producten te gebruiken.
Daarnaast is drinken en ook eten vaak de boosdoener als het om etsen gaat. Is er sprake van lichtere inetsing, dan doet een beetje speciale marmerpolijstpoeder vaak al wonderen. Is de etsing dieper, dan rest niets anders dan een grondige restauratie.
3. Vlekken
Natuursteen is zeker ook gevoelig voor vlekken. Olie, roest, eten en drinken veroorzaken relatief eenvoudig vlekken op je natuurstenen vloer. Zit de vlek er eenmaal op, zie die er dan nog maar eens weer af te krijgen. Daarom ook is het zaak om meteen in actie te komen als je zelf morst of ziet dat iemand anders morst. Dit kan al met een droog doekje of zelfs met een stukje keukenrol. Doe je dit niet, dan wordt de vlek hardnekkig en kan door gebruik ten maken van ‘poulticing’ wellicht nog iets aan de vlek gedaan worden. Wat ook helpt is de vloer te verzegelen met een ‘sealer of kristallen’.
4. Uitbloeiingen
De witte poederresten aan het oppervlak van de steen wordt ook wel uitbloeiingen genoemd. De poeder is een minerale zout afkomstig uit de onderbedding. Wil je af van de uitbloeiingen, gebruik dan nooit water. Water kan juist een van de oorzaken zijn van het ontstaan van uitbloeiingen. Op een net gelegde vloer zie je ook wel van dit poeder, in dat geval is er echter niets aan de hand. Is de steen met te veel water in aanraking geweest, dan zal de uitbloeiing pas eindigen als de steen helemaal uitgedroogd is. Dit proces kan soms een paar dagen duren, maar in bepaalde gevallen ook langer dan een jaar.
4.1 Uitbloeiingen aan de randen van tegels of banen
5. Versplinteren en afschilferen
6. Vergelen, een grauwe schrale indruk
Bekender fenomeen is het vergelen van natuursteen. Deze vergeling wordt vooral veroorzaakt door vastgezet vuil. De ooit zo mooie vloer krijgt zo een wat grauwe uitstraling. Overigens kunnen ook bepaalde coatings op den duur vergelen. Dan is er sprake van verroest ijzer in de steen, iets dat bij lichtere kleuren marmer voor grote problemen kan zorgen. Is vuil de veroorzaker van de vergeling, dan kun je de steen eenvoudig reinigen met alkaline reiniger of met behulp van een wasstripper. Is er sprake van oxidatie of veroudering en dus vergeling? Roep dan de hulp van de specialist in.
7. Oneffenheden of hoogteverschillen tussen tegels
Iets dat iedereen ook wel zal herkennen is wat ze in Engeland ook wel ‘lippage’ noemen. De tegels liggen dan niet meer gelijk en de ene tegel ligt wat hoger dan de tegel ernaast. Is er sprake van lippage van tenminste een millimeter, dan moet de vloer gevlakt worden. Deze behandeling doet de vloer toch al goed en doet dus aanzienlijk meer dan het wegnemen van de oneffenheden en hoogteverschillen.
8. Barsten
9. Witte puntvlekken
Natuurstenen vloeren krijgen ook wel te maken met zogenaamde witte puntvlekken. Deze beschadiging komt voor bij diverse soorten marmers. Oorzaak is een lichte explosie in de steenkristallen en de puntbelasting op het marmer veroorzaakt vervolgens vlekken. Puntvlekken willen ook nog wel eens veroorzaakt worden door hoge hakken en andere puntig materiaal dat met de vloer in aanraking komt. Afhankelijk van hoe dik de steen is, kunnen witte puntvlekken verholpen worden door te vlakken, te schuren en te slijpen.
10. Waterringen
Op marmeren tafelbladen zie je nog wel eens ringen van water, veroorzaakt door de aanwezigheid van calcium en magnesium in water. Bij verdamping hechten de residuen zich en worden het ringen (en vlekken). Is dit het geval? Ga dan aan de slag met poeder of marmerpolish. Wil je deze ringen voorkomen? Maak dan gebruik van een wax of een steenpasta.
En zo zie je dat natuursteenonderhoud vaak allesbehalve een overbodige luxe is. De professional helpt je verder en zal vlekken verwijderen, slijpen, vlakken, kristalliseren of polijsten om de vloer weer helemaal in orde te maken. Natuursteenonderhoud verlengt de levensduur van de vloer, mits dit natuursteenonderhoud op de juiste manier uitgevoerd wordt. Wil je vlekken verwijderen en af van die lelijke barsten in je vloer? Maak dan vandaag nog een afspraak.
Lees hier meer over:
Hulp nodig bij onderhoud of renovatie van uw vloeren?
Elk project is anders, wij helpen u graag persoonlijk verder.
Bekend van TV
500+ klantbeoordelingen 9.5/10
Boek een gratis demonstratie
Wij komen vrijblijvend bij u langs voor het maken van een proefstuk.