Vaak voorkomende vlekken op Natuursteen: Hoe verwijder je ze?
Vlekken op natuursteen kunnen ontzettend zonde zijn. Naast dat ze vaak hardnekkig en moeilijk te verwijderen zijn, verpesten ze ook de mooie gloed die uw vloer ooit had. Het is dan ook van belang om snel in te kunnen schatten waardoor er vlekken ontstaan, hoe je ze tijdig aanpakt en hoe je voorkomt dat er voortaan vlekken op het natuursteen komen.
Welke stoffen en middelen zijn het schadelijkst voor natuursteen?
Het is algemeen bekend dat zuren en vetten de grootste boosdoeners zijn als het gaat om vlekken op een natuursteenvloer of -aanrecht. In de keuken moet u daarom extra voorzichtig zijn met voedingsmiddelen als:
- Vrijwel alle soorten azijn (zuur)
- Vruchtensappen zoals jus d’orange (zuur)
- Citroen (zuur)
- Wijn (zuur)
- Olie (vet)
- Boter (vet)
Ook met zure antikalkproducten moet u oppassen. Tijdens uw poging om kalkvlekken te verwijderen, loopt u het risico het natuursteen nog verder te beschadigen.
“Zeker weten dat u gebruik maakt van de juiste middelen? Vraag gerust om hulp aan een van onze experts van Marmer Behandelen.”
Natuursteen verschilt
De natuurstenen vloer in uw woning kan gevoeliger zijn voor andere middelen dan de vloer in de woning van uw buurman. Doordat natuursteen een natuurlijk product is, verschilt de wijze waarop het materiaal reageert uiteraard ook.
De mate van onherstelbare schade veroorzaakt door dit soort vlekken op natuursteen hangt af van het type steen. Over het algemeen geldt dat hoe poreuzer de natuursteen is, hoe gevoeliger hij is voor vlekken. Bijvoorbeeld, “harde” natuursteensoorten zoals graniet, marmer en blauwe hardsteen zijn van nature niet waterdoorlatend en daardoor beter bestand tegen vlekken dan hun poreuzere tegenhangers, zoals zandsteen.
Michael Gomez Varela
Directeur/Eigenaar – Marmerbehandelen.nl.
Michael Gomez Varela heeft meer dan 10 jaar ervaring in natuursteen onderhoud.
Hulp nodig bij onderhoud of renovatie van uw vloeren?
Elk project is anders, wij helpen u graag persoonlijk verder.