Gratis Proefstuk Op Locatie

Meubilair Kan In Huis Blijven

30 Jaar Ervaring

500+ klantbeoordelingen 9.5/10

Natuursteen Reinigen: Tips voor het Onderhouden en Grondig Schoonmaken van Natuurstenen Vloeren

Michael Gomez
7 juni 2023
2 min

Een natuurstenen vloer kan prachtig zijn, maar het vereist ook de nodige zorg en aandacht om zijn schoonheid te behouden. In dit artikel zullen we u voorzien van waardevolle tips en adviezen om uw natuurstenen vloer te onderhouden en grondig te reinigen. Van het dagelijkse onderhoud tot het verwijderen van vlekken, we zullen alle aspecten behandelen die u nodig heeft om uw vloer in optimale staat te houden.

Zorg ervoor dat u de vloer regelmatig reinigt met deze 3 tips

Om uw natuurstenen vloer in topconditie te houden, zijn er een aantal relatief kleine stappen van groot belang. Naast dat u de vloer voldoende aandacht moet geven en regelmatig van een onderhoudsbeurt moet voorzien, zijn er een aantal specifieke handelingen die de levensduur kunnen verlengen. 

Stofzuigen of Vegen: Begin met het verwijderen van los vuil en stof door de vloer te stofzuigen met een speciale parketborstel of door te vegen met een zachte borstel. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt en krassen veroorzaakt tijdens het reinigingsproces.

Gebruik Mild Schoonmaakmiddel: Maak een oplossing van lauwwarm water met een beetje zacht schoonmaakmiddel. Kies voor een reinigingsproduct dat specifiek geschikt is voor natuursteen. Vermijd echter producten met een te hoge pH-waarde, zoals azijn of citroen, omdat deze de vloer onherstelbaar kunnen beschadigen.

Vermijd Baksoda en Schuren: Gebruik geen baking soda op natuurstenen vloeren, aangezien het schurende effect krassen kan veroorzaken. Daarnaast moet u ook het schrobben van natuurstenen vloeren vermijden, aangezien dit de oppervlakte kan beschadigen.

Heeft uw vloer behoefte aan een grondigere aanpak? 5 tips!

Naast het reguliere onderhoud is het ook belangrijk om af en toe uw natuurstenen vloer grondig te reinigen. Een overgroot deel van de handelingen kunt u zelf uitvoeren, maar in sommige gevallen dient u een ervaren bedrijf hiervoor in te schakelen. Onderstaand delen we een aantal tips om ervoor te zorgen dat de glans van de vloer bewaard blijft. 

Kies het Juiste Product: Gebruik altijd een reinigingsproduct dat specifiek geschikt is voor uw type natuursteen. Er zijn verschillende soorten natuursteen, zoals basalt, Belgische hardsteen, Chinese hardsteen, blauwe hardsteen, graniet, kalksteen, leisteen en marmer. Zorg ervoor dat u het juiste product kiest dat past bij de specifieke steensoort van uw vloer.

Volg de Aanwijzingen: Lees de instructies op de verpakking van het reinigingsproduct en gebruik altijd de aanbevolen dosis. Te veel product kan een residu achterlaten en de vloer dof maken, terwijl te weinig product mogelijk niet effectief genoeg is. 

Matig het Gebruik van Water: Zorg ervoor dat de dweil niet te vochtig is tijdens het reinigen. Natuursteen kan gevoelig zijn voor te veel water, dus gebruik alleen een vochtige dweil en vermijd overmatig watergebruik.

Voed de Vloer: Een natuurstenen vloer heeft niet alleen reiniging nodig, maar ook voeding. Sommige speciale producten combineren reiniging en voeding in één. Als dit niet het geval is, zorg er dan voor dat u periodiek een voedend product gebruikt om de vloer in optimale conditie te houden.

Vermijd Schurende en Chemische Producten: Gebruik geen schuursponsjes of chemische reinigingsmiddelen op natuursteen, omdat deze krassen en onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Kies altijd voor zachte, niet-schurende reinigingsmethoden om de levensduur van uw vloer te verlengen.

Stappenplan om vlekken in natuursteen te verwijderen

Als u te maken krijgt met vlekken op uw natuurstenen vloer, volg dan deze voorzichtige stappen om ze te verwijderen:

Snelle Actie: Verwijder vlekken onmiddellijk met keukenpapier of een absorberende doek. Door snel te handelen, voorkomt u dat de vlek zich dieper in de poriën van de steen kan trekken.

Vermijd Agressieve Producten: Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen of zuurhoudende producten zoals azijn of citroensap, omdat deze de natuursteen kunnen aantasten en permanente schade kunnen veroorzaken.

Gebruik Tovergom: Behandel hardnekkige vlekken met een Tovergom. Test dit eerst op een minder zichtbaar stukje van de vloer om er zeker van te zijn dat het geen ongewenste effecten heeft.

Vraagt het onderhoud om meer expertise? 

Als het onderhoud van uw natuurstenen vloer meer expertise vereist of als u specifieke vragen heeft, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met professionals die gespecialiseerd zijn in marmeren vloerbehandeling. Marmer Behandelen is een betrouwbare bron voor advies en diensten op het gebied van natuursteenonderhoud. 

Ons team van deskundigen kan u begeleiden bij het juiste onderhoudsproces, het oplossen van problemen en het herstellen van beschadigingen. Neem gerust contact op met Marmer Behandelen om ervoor te zorgen dat uw natuurstenen vloer de zorg krijgt die het verdient.

Michael Gomez Varela

Michael Gomez Varela

Directeur/Eigenaar – Marmerbehandelen.nl.
Michael Gomez Varela heeft meer dan 10 jaar ervaring in natuursteen onderhoud.

Connect on LinkedIn

Deel dit artikel

Hulp nodig bij onderhoud of renovatie van uw vloeren?

Elk project is anders, wij helpen u graag persoonlijk verder.

Bekend van TV

500+ klantbeoordelingen 9.2/10