Gratis Proefstuk Op Locatie

Meubilair Kan In Huis Blijven

30 Jaar Ervaring

500+ klantbeoordelingen 9.5/10

Is verwijderen van vlekken op natuursteen echt onmogelijk?

Michael Gomez
7 juni 2023
2 min

Natuurstenen vloeren voegen een vleugje elegantie en tijdloze schoonheid toe aan elk interieur. Echter, het is onvermijdelijk dat er af en toe vlekken kunnen ontstaan op deze prachtige oppervlakken. 

In deze blog bespreken we hoe u vlekken op natuursteen kunt verwijderen en delen we belangrijke preventieve tips om schade aan uw natuurstenen vloer te voorkomen. Of het nu gaat om citroen- of azijnvlekken, frisdrank- of wijnvlekken, olievlekken, witte vlekken door kalkaanslag of doffe/matte vlekken, we bieden effectieve methoden en deskundig advies om uw natuurstenen vloer weer te laten stralen.

Zorg dat de vlekken snel worden opgepakt

Bij het verwijderen van vlekken op natuursteen is snelheid geboden. Om ervoor te zorgen dat de vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen dient u het volgende te doen: 

Aan de slag met een droge doek

Een snelle reactie is essentieel bij het voorkomen van blijvende vlekken op natuursteen. Wanneer er gemorst wordt, dep de vlek dan onmiddellijk droog met een absorberende doek of keukenpapier. Hierdoor voorkomt u dat de vlek dieper doordringt in het oppervlak van uw natuurstenen vloer. Als de vlekken toch hardnekkig blijken te zijn, zijn er intensievere behandelingen nodig.

Vlekken verwijderen op natuursteen

Vlekken op natuursteen kunnen vooral gevaarlijk zijn als ze zuren of vetten bevatten. Vooral in de keuken, met name op het aanrecht, komen vlekken op natuursteen veel voor. Daarnaast is natuursteen in de badkamer ook gevoelig voor witte vlekken, vaak veroorzaakt door kalk.

Waarom vlekken verwijderen mogelijk is

Hoewel sommige mensen beweren dat het verwijderen van vlekken van natuursteen onmogelijk is, is dat zeker niet het geval. Met de juiste kennis, tools en technieken is het heel goed mogelijk om vlekken effectief te verwijderen en de natuursteen weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Stap 1: Identificeer het type vlek

Om vlekken succesvol te kunnen verwijderen, is het belangrijk om eerst het type vlek te identificeren. Verschillende vlekken vereisen verschillende behandelingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende vlekken en hoe u ze kunt identificeren:

  • Vetvlekken: Deze vlekken zijn vaak olieachtig van aard en voelen vettig aan. Ze kunnen ontstaan door gemorste olie, boter of andere vette substanties.
  • Zure vlekken: Deze vlekken worden veroorzaakt door zure stoffen zoals citroensap, azijn of frisdrank. Ze kunnen het oppervlak van de natuursteen etsen en dof maken.
  • Organische vlekken: Dit zijn vlekken veroorzaakt door organisch materiaal zoals thee, koffie, fruit of urine. Ze kunnen vaak een donkere verkleuring achterlaten.

Stap 2: Kies de juiste reinigingsmethode

Afhankelijk van het type vlek dat u heeft geïdentificeerd, kunt u de juiste reinigingsmethode selecteren. Hier zijn enkele effectieve methoden om specifieke vlekken van natuursteen te verwijderen:

  • Vetvlekken: Strooi een dun laagje talkpoeder over de vlek en laat het een paar uur intrekken. Veeg vervolgens het poeder weg en reinig het oppervlak met een milde natuursteenreiniger.
  • Zure vlekken: Maak een pasta van water en zuiveringszout en breng deze aan op de vlek. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het vervolgens af met water. Herhaal indien nodig.
  • Organische vlekken: Meng waterstofperoxide met een paar druppels ammoniak en breng dit aan op de vlek. Laat het enige tijd inwerken en spoel het daarna grondig af.

Disclaimer: Dit artikel bevat algemene informatie en is geen vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd een specialist op het gebied van natuursteenonderhoud voor specifieke reinigings- en onderhoudsinstructies.

Schakel tijdig een professional in

Hoewel het verwijderen van vlekken van natuursteen vaak succesvol kan zijn met de juiste kennis en technieken, zijn er situaties waarin het raadzaam is om een professional in te schakelen. Het kan zijn dat de vlekken diep in het oppervlak zijn doorgedrongen, er sprake is van ernstige beschadigingen of als u niet zeker bent van de juiste aanpak. In dergelijke gevallen kan een ervaren natuursteen professional u helpen om het probleem op te lossen en verdere schade te voorkomen.

Michael Gomez Varela

Michael Gomez Varela

Directeur/Eigenaar – Marmerbehandelen.nl.
Michael Gomez Varela heeft meer dan 10 jaar ervaring in natuursteen onderhoud.

Connect on LinkedIn

Deel dit artikel

Hulp nodig bij onderhoud of renovatie van uw vloeren?

Elk project is anders, wij helpen u graag persoonlijk verder.

Bekend van TV

500+ klantbeoordelingen 9.2/10