Gratis Proefstuk Op Locatie

Meubilair Kan In Huis Blijven

30 Jaar Ervaring

500+ klantbeoordelingen 9.5/10

10 tips om natuursteen goed schoon te maken

Michael Gomez
7 juni 2023
2 min

Natuursteen is een prachtig en duurzaam materiaal dat veel gebruikt wordt in huizen en gebouwen. Of u nu marmeren vloeren heeft, een granieten aanrechtblad of een kalkstenen terras, het is essentieel om uw natuursteen regelmatig goed schoon te maken en te onderhouden.
Een grondige reiniging van natuursteen zorgt niet alleen voor een langere levensduur, maar ook voor het behoud van de natuurlijke schoonheid ervan. In dit artikel geven wij u 10 waardevolle tips om uw natuursteen op de juiste manier schoon te maken.

1. Regelmatig stofzuigen of vegen

Om te voorkomen dat stof en vuil zich ophopen op uw natuurstenen oppervlakken, is het essentieel om regelmatig te stofzuigen of te vegen. Gebruik een zachte bezem of een stofzuiger met een borstelopzetstuk om vuil en stof te verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen.

2. Gebruik milde schoonmaakmiddelen

Bij het schoonmaken van natuursteen is het belangrijk om milde schoonmaakmiddelen te gebruiken. Vermijd agressieve chemicaliën en zure reinigingsmiddelen, omdat deze de natuurlijke structuur van de steen kunnen beschadigen. Kies in plaats daarvan voor pH-neutrale reinigingsmiddelen die speciaal ontworpen zijn voor natuursteen.

3. Verwijder gemorste vloeistoffen direct

Gemorste vloeistoffen zoals wijn, koffie of olie kunnen vlekken veroorzaken op natuursteen. Het is daarom belangrijk om gemorste vloeistoffen direct op te drogen met een absorberende doek of keukenpapier. Wrijf niet over de vlek, maar dep voorzichtig om te voorkomen dat de vloeistof dieper in de steen doordringt.

4. Gebruik zachte microvezeldoeken of sponsen

Bij het reinigen van natuursteen dient u zachte microvezeldoeken of sponsen te gebruiken. Deze materialen zijn niet schurend en beschermen het oppervlak tegen krassen. Vermijd het gebruik van schuursponzen of harde borstels, omdat deze de steen kunnen beschadigen.

5. Gebruik warm water en zeep voor dagelijkse reiniging

Voor de dagelijkse reiniging van natuursteen kunt u eenvoudig warm water en een mild reinigingsmiddel gebruiken. Meng een kleine hoeveelheid zeep met warm water en gebruik dit mengsel om het oppervlak schoon te maken. Spoel vervolgens grondig af met schoon water om zeepresten te verwijderen.

6. Vermijd langdurige blootstelling aan vocht

Natuursteen kan gevoelig zijn voor vocht, vooral kalksteen en marmer. Vermijd langdurige blootstelling aan vocht en zorg ervoor dat gemorste vloeistoffen snel worden opgeruimd. Gebruik ook onderzetters of placemats onder glazen en kopjes om kringen en vlekken te voorkomen.

7. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen

Het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen zoals schuurpoeder of schuurmiddelen op natuursteen wordt sterk afgeraden. Deze kunnen krassen en schade veroorzaken aan het oppervlak van de steen. Kies in plaats daarvan voor zachte reinigingsmiddelen die speciaal ontworpen zijn voor natuursteen.

8. Voer periodiek een dieptereiniging uit

Na verloop van tijd kan er vuil en kunnen er vlekken ontstaan die niet met dagelijkse reiniging kunnen worden verwijderd. Voor een grondige reiniging van natuursteen kunt u periodiek een speciaal reinigingsproduct gebruiken dat diep in de poriën van de steen doordringt om vuil en vlekken te verwijderen. Volg altijd de instructies op de verpakking.

9. Voorkom krassen door bescherming te gebruiken

Om krassen op uw natuursteen te voorkomen, is het raadzaam om beschermende maatregelen te nemen. Gebruik viltjes of onderzetters onder meubels en vermijd het slepen van zware voorwerpen over de vloer. Dit minimaliseert het risico op krassen en beschadigingen.

10. Raadpleeg een professional indien nodig

Als u twijfels heeft over het schoonmaken van uw natuursteen of als er hardnekkige vlekken zijn die u niet kunt verwijderen, is het verstandig om een professionele steenreiniger te raadplegen. Zij hebben de expertise en ervaring om u te helpen bij een grondige reiniging en het onderhoud van uw natuursteen.

Met deze 10 tips kunt u uw natuursteen op de juiste manier schoonmaken en ervoor zorgen dat het zijn prachtige uitstraling behoudt. Regelmatig onderhoud en zorg zullen de levensduur van uw natuursteen verlengen en ervoor zorgen dat het er altijd als nieuw uitziet.

Michael Gomez Varela

Michael Gomez Varela

Directeur/Eigenaar – Marmerbehandelen.nl.
Michael Gomez Varela heeft meer dan 10 jaar ervaring in natuursteen onderhoud.

Connect on LinkedIn

Deel dit artikel

Hulp nodig bij onderhoud of renovatie van uw vloeren?

Elk project is anders, wij helpen u graag persoonlijk verder.

Bekend van TV

500+ klantbeoordelingen 9.2/10